Skip to main content


Tidligere Novo-forsker: Sådan kan de fleste slippe af med type 2-diabetes

Tidligere forsker og leder i Novo Nordisk, farmaceut og ph.d Anette Sams har sammen med michelin-kokken Thomas Rode Andersen skrevet en bog om, hvordan man kan slippe af med type 2-diabetes. ”Min vurdering er, at 80 procent af alle med diabetes 2 kan lægge diagnosen bag sig, mens 100 procent kan få det bedre," siger Anette Sams.

Selv om diabetes 2 ikke er at spøge med, så er det lige før, at man bliver misundelig, når man læser ny super lækker bog om, hvordan man kan helbrede sig selv ved hjælp af stjernebestøvet michelin-mad.

Men det er også kun lige før, for bogen ’Ud af diabetes 2’, som er skrevet af michelin-kokken Thomas Rode Andersen og tidligere forsker og leder i Novo Nordisk, farmaceut, og ph.d, Anette Sams, har ikke kun et godt greb om, hvordan man i køkkenet vrider sig løs af sygdommen. Den har klart også styr på, hvorfor det er så vigtigt, at man tager denne folkesygdom alvorligt, så man ikke kommer til at lide unødigt og dør før tid typisk af hjerte-karsygdomme. 

Anette Sams sagde sit gode og efter eget udsagn højt elskede lederjob op i Novo i et personligt forsøg på at hjælpe diabetes-patienter til viden om også andre behandlingsmåder end alene medicin. Hun fastslår i bogen, at forskning i stigende grad viser, at det er muligt at forsøge at spise sig væk fra behovet for medicin for de fleste med diabetes 2. Ikke mindst i starten af sygdommen kan forbedringerne komme hurtigt og effektivt.

I ’Ud af diabetes’ forsøger Sams et opgør med myten om, at diabetes 2 er en kronisk sygdom. Nogle forskere vil være uenige med hende, men professor Oluf Borbye Pedersen, der har skrevet forord til bogen, slutter fuldt op om Anette Sams´ konklusioner og bekræfter hendes budskab om kostens afgørende betydning:

”Der er talrige videnskabelige studier, der viser, at diabetes 2 kan sendes til de evige jagtmarker med radikale kostændringer, lyder det fra Borbye Pedersen, der mener, at den nye viden om kostændringer, som Sams her gør sig til talskvinde for, bør blive et vigtigt våben i mod den globale epidemi af Diabetes 2.

I Danmark forventes omkring en halv million mennesker i 2030 at have fået diagnosen. Og spådommene skal nok blive til virkelighed ifølge Sams, hvis vi ikke tager skeen i en anden og mere diabetesfjendtlig hånd. Både som samfund og som enkeltpersoner:

”Det er biologien, der udvikler diabetes 2 – og det er også biologien, der skal hjælpe dig tilbage på sundhedssporet igen,” lyder opfordringerne fra Sams, som blandt andet retter en skarp kritik mod de officielle kostråd til diabetikere. Råd, som hun mener, gør det nærmest umuligt at lægge en diabetes 2 bag sig:

”Det skyldes de mange raffinerede kulhydrater - mest fuldkorn, ja, men det er afsindig stivelsesholdigt - og de mange måltider, der hver især giver højt blodsukker hos alle med diabetes 2. Det gentagne høje blodsukker vedligeholder store krav til de stressede betaceller og vedligeholder samtidig insulinresistensen – med mindre man træner rigtig meget. Er du på vej ud af diabetes 2, har du ikke brug for kulhydrattilskud! Du har brug for basiskost, der sikrer stabilt blodsukker og samtidig forkæler tarmbakterierne og tarmhormonerne til at hjælpe dig ud af diabetes 2., kritiserer Sams, som også tager kraftigt afstand fra de traditionelle råd til diabetes 2 patienter om at spise 5-7 gange om dagen.

Den tidligere specialist i diabetesbiologi hos Novo Nordisk fortsætter:

”Dogmet om, at du skal spise mange små måltider gennem dagen for at holde blodsukkeret stabilt, er derfor et råd, der reelt vedligeholder din diabetes 2.”

Og de gode råd er ifølge Anette Sams i stedet en kost rig på grøntsager og fri for raffinerede kulhydrater. Måltider lavet af fødevarer fra plante-og dyreriget, som er uforarbejdede og ikke har været en tur forbi en fabrik, og som heller ikke er tilsat de raffinerede kulhydrater som stivelse eller sukker, fedt, salt eller tilsætningsstoffer. Kombineret med noget daglig fysisk aktivitet, hvorved virkningen af kroppens eget insulin styrkes, og blodsukkeret sænkes hos mennesker med type 2-diabetes.

Men siger Sams, det er dog vigtigt, at de nye kostvaner ikke får en til at føle, at man går for lud og koldt vand med afsavn og fravær af livsnydelse. Man skal i stedet forkæle sig selv:

”Du skal opdage, at dit gamle liv med diabetes 2, kedelige mellemmåltider, dårlig samvittighed og tankerne
 om ’syndig’ mad er som et glas brakvand ved siden af dit nye liv. Et liv, der smager som et glas silkeblød Barolo. Pludselig vil måltiderne ikke bare skulle overstås. Pludselig vil maden både tale til din smagssans, din lugtesans og hele det biologiske samfund i dit fordøjelsessystem, der skal forkæle dine celler, så du kan lægge din diabetes 2 bag dig,” lokker Sams, som herefter lægger bolden over til kokken Thomas Rode Andersen.

Og Thomas Rode Andersen griber i den grad bolden og har således fyldt bogens anden halvdel med den ene originale, men ikke svære, smukke og sjældent appetitvækkende opskrift efter den anden. Selv rosenkålene, som ellers nemt kan skræmme livet af enhver, formår han at tilberede, så bare opskriften får tænderne til at løbe i vand. Og helt galt går det med mundvandet, når man nærstuderer de medfølgende fotografiske illustrationer af, hvordan det er lykkedes Thomas Rode Andersen at trylle med helt almindelige gode, danske og nemt tilgængelige råvarer i en grad, så man skal være en ualmindelig doven hund for ikke at spæne ud i køkkenet og fluks gå i gang med at gøre sit liv sundere, smukkere og sjovere – diabetiker eller ej.

En dybt fagligt vidende, velskrevet og fremragende bog til den, der vil vide, hvad den nyeste valide forskning siger om diabetes 2 og til alle, der gerne vil have bedre styr på blodsukker, vægt, kolesterol, sundhed og risiko for en række livsstilssygdomme – samtidigt med skønne, skønne råd til forkælelse af smagsløgene.

”Min vurdering er, at 80 procent af alle med diabetes 2 kan lægge diagnosen bag sig, mens 100 procent kan få det bedre. Det efterlader så omkring 20 procent, der ikke kan slippe ud af deres diabetes 2. Faktum er desværre, at ikke alle kan blive raske. Årsagerne er både biologiske og psykologiske. Er du blandt de 20 procent, skal du ikke fortvivle. Den biologiske logik her i bogen kan stadig give dig et sundere liv og en bedre hverdag med diabetes 2, erklærer Sams.

 

Fakta

Hovedprincipper bag Anette Sams metode

  • 3 SOLIDE HOVEDMÅLTIDER gør dig i stand til at adskille ’lagring’ og ’forbrug fra lagrene’. De solide hovedmåltider forbedrer din insulinfølsomhed, så overskydende sukker, der ankommer i blodet efter et måltid, hurtigt lagres i muskler og lever. Derved undgår du,
at overskydende sukker i blodet gør skade i blodbanen og forstyrrer din appetit. Når du forbrænder fedt mellem måltiderne, danner kroppens celler nogle stoffer, der virker som modgift mod det høje blodsukker og samtidig regulerer din appetit.
  • 3 GANGE PULSSNACKS, (som er en bevægelsesøvelse) OM DAGEN gør dig i stand til at styrke kroppens evne til at hente energi på lagrene mellem måltiderne. Samtidig styrker og vedligeholder pulssnacks kredsløbets funktioner.
  • 1 GANG TRÆNING OM DAGEN gør dig i stand til at øge musklernes evne til effektivt at fjerne overskydende sukker fra blodet og brænde flere kalorier. Samtidig trimmes dit immunsystem, din forbrænding og din appetit.
  • 7-9 TIMERS SØVN sikrer restitution og reparation af de småskader, som blandt andet blodsukkerudsving har forårsaget i kroppen.
  • TIMINGEN AF MÅLTIDER OG TRÆNING gør, at du får den energi og næring, du har brug for, og at du samtidig har kortest mulige perioder med overskydende sukker i blodet.
  • OMTANKEN FOR DET LAVE BLODSUKKER får en helt ny logik ind på rygraden, så du bliver i stand til at nyde dine måltider, ligesom biologien tager sig af de ekstra kilo på kroppen.